Category Monitorizare Fauna

Cuibul ACVILEI DE MUNTE

Acvila de munte a fost de-a lungul istoriei simbolul multor popoare de pe intregul mapamond. Cele mai puternice imperii, pana la indigenii din salbaticii, adorau acvila de munte. De la Muntii Stancosi pana peste padurile de conifere, acvila isi intinde imensul teritoriu de vanatoare. Acvila refugiata azi in munti a dominat in trecut si zonele joase. Amenintata de prezenta umana sa refugiat in munti in zone izolate. Lungimea corpului este de 80 – 90 cm si greutatea medie cuprinsa intre 4 – 6kg, femelele fiind mai mari. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 190 – 225 cm. Fiind cea mai puternica rapitoare de zi, hrana ei variaza de la iezi de capra negra pana la nevastuici. Cu vederea ei foarte potenta, decopera prada in cele mai ascunse locuri din muntii unde vietuiesc capra neagra si marmota, in  goluri alpine, paduri si tufisuri unde intalnim cocosul de munte, corbul, jderul, nevastuica, pisica salbatica, vulpea, iepurele, si alte multe speci de pasari. Încă din lunile februarie – martie, cand iarna nu se da dusa din Muntii Bucovinei, acvilele de munte isi imbunatatesc  cuibul cu ramuri de conifere si foioase si se pregatesc pentru procesul de cuibarit. Din februarie pana in aprilie acvila de munte se dedica  paradei nuptiale si teritoriale. Acestea amenajeaza doua sau chiar trei platforme diferite, in stanci inaccesibile sau in brazi foarte inalti. La sfarsitul lunii martie  femela depune doua oua.  Al doilea il depune la trei patru zile de la primul. Se crede ca aceasta determina in majoritatea cazurilor moartea puiului secund.  Clocirea oualelor dureaza in jurul la 45 de zile. La inceputul lunii mai puiul iese din ou, iar in rare ocazi si al doilea, dar cand sunt doi, la scurt timp puiul mai mare il mananca pe cel mai mic datorita lipsei de hrana, aceast comportament denumindu-se cainism.  Femela petrece aproape tot timpul langa cuib hranindu-l si avand grija de pui,  protejandu-l de frig si ploi, iar masculul vaneaza singur pentru ei dar si pentru sine.

In acest articol vrem sa va prezentam franuri din viata acvilei de munte, cu date originale, stranse de-a lungul a trei ani de studiu, cele mai multe din ultimul an, cand am descoperit cuibul  monarhei  inaltimilor, fiind  in acelasi timp una din putinele perechi din Romania.

Read More

WILD BUCOVINA OFFICIAL

Read More