Reportaj PRO TV „Viața unei familii de acvile din România…” 01-08-2021

Viața unei familii de acvile din România, transmisă în direct în toată lumea. Imagini rare cu maiestuoasele păsări.

https://stirileprotv.ro/divers/viata-unei-familii-de-acvile-din-romania-transmisa-in-direct-in-toata-lumea-imagini-rare-cu-maiestuoasele-pasari.html?fbclid=IwAR02KroSWkJRreBTsVe1pNwpEJVagaFqwVI-DIrta0QDqohsKaUn3tN5Q84

Autor: Iulia CiuhuMarius Cesane

Imagini rare cu acvilele de munte au fost surprinse în România. Această specie de păsări amenințată de dispariție a fost vedeta unui proiect unic în Europa.

Cercetătorii au montat o cameră care a transmis live din cuibul unei familii de acvile creșterea puiului de la ou, până când și-a luat zborul. Transmisia a fost urmărită zilnic de mii de oameni din toată lumea.

Aceste imagini au devenit posibile după ce trei fondatori ai asociației Wild Bucovina au identificat două familii de acvile de munte și au găsit unul dintre cuiburi.

Din donații, au cumpărat un echipament de transmisie live, iar ornitologii din toată lumea, pasionați de aceste păsări maiestuoase, au putut viziona momentele cheie din viața unei familii de acvile de munte.

Imaginile surprind întreaga viață a puiului, până când își ia zborul din cuib.

Stelian Bodnari, co-președinte Wild Bucovina: “Proiectul acvila de munte s-a născut acum câțiva ani. Scopul proiecrului este de utilitate publică, dar și pentru cercetare. Aproximativ 5.000 de persoane se uită zilnic la streamul live, din toată lumea, folosesc datele culese din acest stream în scop științific”.

Marius Marcu, co-președinte Wild Bucovina: “Vrem să surprindem totul de la început, de la întâlnirea nupțială a perechii, depunerea ouălor, perioada de eclozare. La acest moment, transmisia live este unicat în România și pot să vă spun că și la nivel european, din cate am cercetat noi, la specia acvila de munte”.

În România mai sunt maxim 150 de familii de acvile

 

Astfel, cei pasionați de fauna sălbatică din această zonă vor putea urmări live minunile naturii.

Emil Bodnari: “Următoarea va fi la boncănitul cerbului carpatin din septembrie. O a treia camera va transmite acest spectacol din pădurile Bucovinei. În primăvară o să fie un alt spectacol maiestuos al naturii – rotitul cocoșului”.

În momentul de fata, spun specialiștii, în țara noastră sunt între 100 și 150 de familii de acvile. Cele mai multe, în munții Apuseni, Făgăraș și Retezat. Principalele amenințări sunt liniile de înaltă tensiune și braconajul.

Kovacs Istvan, Asociația Grupul Milvus: “Este, totuși, una dintre cele mai rare specii cuibătoare din România, plus în anumite zone mortalitatea este destul de ridicată, mult mai ridicată decât în alte părți ale arealului din Europa. Au fost găsite păsări moarte din cauza electrocutării sau lovirii cu aceste linii, dar suspectăm că este vorba și de braconaj sau de otrăvire”.

În Europa, țările cu cele mai multe perechi de acvile sunt Norvegia, Spania și Scoția.

Leave a reply