Raportul anual de activitate al co-preşedinţilor Asociaţiei WILD BUCOVINA pe anul 2015

 

            Anul 2015 va rămâne înregistrat pentru totdeauna în biografia noastră ca anul incipient al desfăşurării activităţilor noastre, definite conform Statutului, într-un cadru oficial organizat. În baza Încheierii civile nr. 469 din data de 26 iunie 2015, în cadrul şedinţei de consiliu a Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc, s-a acordat personalitate juridică Asociaţiei WILD BUCOVINA, a cărei membrii fondatori sunt Marcu Orhean Marius, Bodnari Stelian şi Bodnari Emil. Începând cu această dată, într-un mod oficial, la fel cum şampania se sparge de coca unei nave proaspăt ieşite de pe docul unui şantier, Asociaţia WILD BUCOVINA porneşte pe o potecă  visată şi conturată de ani de zile.

            Am crescut, am învăţat, am explorat, am ascultat şi am discernut tainele sălbăticiei în toate formele şi nuanţele ei. Ne-am spus că trebuie să arătăm şi lumii ce frumuseţi ne înconjoara în draga noastră Bucovină iar pas cu pas s-a format, aşa cum există azi, Asociaţia WILD BUCOVINA.

            Desigur, niciodată nu am ezitat şi nu vom ezita să mulţumim tuturor celor care au fost şi sunt în asentimentul nostru şi ne-au sprijinit în diverse moduri, după cum urmează: Direcţiei Silvice Suceava, prin personalul de specialitate, pentru deschiderea care au avut-o în a ne aproba accesul în unităţile teritoriale de gospodărire pentru a filma şi fotografia flora şi fauna specifică bucovineană; Şefului Ocolului Silvic Dorna Candrenilor, domnul inginer Popescu Dinu, pentru ideea dumnealui de a instituţionaliza acest proiect amplu sub forma unui O.N.G., de a-l denumi WILD BUCOVINA şi pentru sprijin; Şefului Ocolului Silvic Vama, domnul inginer Puiu Gelu, pentru sfaturile tehnice extrem de importante şi disponibilitatea dumnealui de a ne fi alături oricând avem nevoie, personalului de specialitate din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta, Primarului Comunei Fundu Moldovei, domnul Tudor Ion Zdrob, şi Consiliului Local al Comunei Fundu Moldovei pentru acordarea cu titlu de comodat a sediului social şi nu în ultimul rând doamnei Avocat Puiu Elena Daniela pentru interesul şi sprijinul juridic în demararea paşilor de înfiinţare. La această listă adăugăm pe toţi susţinătorii cunoscuţi şi necunoscuţi care încurajează acţiunile O.N.G.-ului.

            Efectuând un review asupra activităţilor desfăşurate în acest an, voi enumera pe cel mai importante, cele care au adus un capital de experienţă şi imagine însemnat:

 1. Descoperirea şi monitorizarea unui cuib de acvilă de munte. În acest an, domnul Stelian Bodnari, unul din co-preşedinţii organizaţiei, a avut plăcerea de a descoperii şi monitoriza un cuib de acvilă de munte(Aquila Chrysaetos), unde atât puiul cât şi părinţii acestuia au putut fi urmăriţi, zi şi noapte, pe timp de ploaie sau soare, atât vizual cât şi prin mijloace tehnice(ex. camera trap). A fost un succes şi dorim ca începând cu anul 2016 să descoperim şi alte cuiburi pentru care milităm în a le proteja şi conserva.
 2. Monitorizarea perioadei de boncănit la cerbul comun, a rotitului cocoşului de mesteacăn, a rotitului fals al cocoşului de munte pe timp de  toamnă cât şi observarea comportamentului altor vieţuitoare sălbatice ca: ursul brun, mistreţul, căpriorul, bursucul, lupul etc.
 3. Desfăşurarea campaniei de strângere de fonduri cu ajutorul platformei de crowfunding sprijină.ro, în perioada 12.10.2015-12.12.2015, pentru finanţarea Planului strategic de achiziţii, ce cuprinde strictul necesar pentru a efectua o muncă de bun gust, documentare și monitorizări de calitate, cu care Bucovina să fie reprezentată cu cinste în toate colţurile lumii, după cum urmează:
 • Autoturism 4×4cu tracțiune integrală.
 • Îmbrăcăminte:  -echipament de teren personalizat pentru vară / iarnă pentru 3 persoane: (membri activi Wild Bucovina): geci impermeabile, pantaloni, polare, bluze, ciorapi, indispensabili, şepci, parazăpezi, mănuşi, bandane, căciuli, centuri, pelerine.
 • Echipament de camuflaj ( pentru 3 persoane).
 • Încălțăminte: bocanci de vară / iarnă, spray antiumezeală, cizme, cizme pescărești tip combinezon, (pentru 3 persoane).
 • Echipament campare: corturi, saci de dormit, rucsace, prelate, hamace, (pentru 3 persoane).
 • Echipament de supraviețuire: cuțite, lanterne, stații emisie-recepție, busole, primusuri, lopeți, amnare, folii de supraviețuire, șervețele încălzire, ceas de mână cu altimetru și temperatură (pentru 3 persoane).
 • Mini kit supraviețuire: (pentru 3 persone).
 • Echipament camuflare: corturi, plase camuflaj, camuflaj tip oglinda (pentru 3 persone).
 • Echipament alpinism: gheare circulare de căţărat în copaci, hamuri, casca, corzi, gheare pentru gheată.
 • Mini kit prim ajutor:(pentru 3 persoane). 
 • Dronă cu kit complet.
 • Cameră video sport (tip Go PRO) kit complet, pentru filmări aeriane si subacvatice.  
 • Trailcam-uri FullHDpentru monitorizare: 10 buc.
 • Accesorii pentru cele 10 trailcam-uri: carduri, acumulatori, carcase şi cablu antifurt.
 • Cameră video FullHD.
 • Accesorii pentru cameră video:trepied, geantă, lentile macro, teleobiectiv, filtre, acumulatori, încărcător, carduri, husă pentru ploaie, microfon, lampă.
 • Aparat foto DSLR.
 • Accesorii pentru camera foto: obiective, gentă, baterii, acumulatoare, carduri, microfoane, trepied, obiective, filtre, husă ploaie .
 • GPS-uri, hărţi, telemetru.
 • Echipament optic: binocluri (3 buc), binoclu vedere nocturna, telescop terestru .
 • Echipament birotică sediu social:birou, scaune, biblioraft, laptop-utilizare în condiții extreme, calculator, soft-uri procesare video, memorii, videoproiector, sistem audio, imprimantă multifuncţională color foto, panou publicitar sediu social, cd-uri, dvd-uri, carcase.

Aceasta s-a finalizat într-un mod nu tocmai aşteptat, suma strânsă fiind de 670 lei. Chiar dacă această campanie nu a reprezentat un real succes aducem la cunoştinţă că finanţarea Asociaţiei se face în continuare integral din fonduri proprii şi pe bază de voluntariat, privind cu optimism înainte spre alte surse de finanţare. Readucem la cunoştinţa tuturor prevederile Codului Fiscal care oferă posibilitatea persoanelor fizice de a direcţiona 2% din impozitul pe venit, plătit statului, către orice entitate non-profit doreşte. Practic în acest fel dvs. transmiteţi statului modul în care doriţi să fie cheltuită o parte din impozitul dvs. ATENŢIE! Această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau donaţie, ci este, în esenţă, o parte a impozitului pe venit deja achitat, care poate fi direcţionată de către fiecare cetăţean în parte către entitatea dorită de acesta. De asemenea persoanele juridice pot oferii, în baza unui contract de sponsorizare, până la 20% din impozitul pe profit unei organizaţii non-guvernamentale, sumă cu care se scad din impozitul pe profit dacă îndeplinesc cumulat următoarele condiţii: sunt în limita a 3 la mie din cifra de afaceri şi nu depăşesc  mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

    Totul ţine doar de voinţa fiecăruia!

 1. Un alt obiectiv îndeplinit a fost încheierea seriei de documentare cu tematica anotimpurilor: „Viaţa sălbatică în munţii Bucovinei Primăvara-Vara” şi „Viaţa sălbatică în munţii Bucovinei Toamna”, cu cel în care este prezentat şi sezonul rece, „Viaţa sălbatică în munţii Bucovinei Iarna”. Pentru viitor ne propunem executarea altor documentare tematice, dar acest lucru e condiţionat de existenţa fondurilor financiare.

 

 1. În data de 11.12.2015, doi dintre co-preşedinţii Asociaţiei, domnii Stelian şi Emil Bodnari, cei care în urmă cu ani de zile au început drumul pe care acum Asociaţia se află, au fost premiaţi la Gala „Top 10 Suceveni”. Este o onoare pentru noi şi sperăm ca şi pe viitor activităţile O.N.G.-ului să fie apreciate atât de societatea civilă cât şi de administraţia statului.

Suntem convinşi că vor fi obstacole în calea noastră dar vom lupta cu acelaţi optimism iar cu ajutorul lui Dumnezeu vom duce la îndeplinire toate obiectivele noastre, aşa cum sunt menţionate în Statutul organizaţiei.

Şi în anul care vine ne găsiţi pe pagina de facebook, site-ul nostru wildbucovina.ro şi canalul youtube cu acelaşi nume.

 Cu ocazia sfârşitului de an, vă dorim tuturor un 2016 prosper, cu sănătate şi spor în tot ceea ce întreprindeţi.

Doamne ajută!

Cu stimă şi respect,

Co-preşedinte MARCU ORHEAN MARIUS

Co-preşedinte STELIAN BODNARI

Co-preşedinte EMIL BODNARI

WB logo

Leave a reply